محصولات پیشنهادی با موضوع " مؤثرترین و سادهترین روشهای درمان خانگی شپش موی سر "
در گذشته به علت ضعف در رعایت بهداشت پوست و مو، شپش سر از رایجترین مشکلات آن زمان بود. شپشها در لابهلای موها زندگی میکنند و به علت تغذیه از خون سر، باعث ایجاد خارش زیادی میشوند. همچنین در بسیاری از موارد نیز با شوره سر اشتباه تشخیص داده میشوند. امروزه احتمال ابتلا به شپش سر بسیار کمتر شده است، اما این مسئله به معنی ریشهکنشدن این مشکل و عدم مواجهه با آن نیست. حتی در بهداشتیترین شرایط نیز امکان مشاهده این موجودات ریز در سر وجود دارد. بنابراین تنها رعایت بهداشت دلیل بر پیشگیری از بروز این عارضه نمیباشد.
شپش سر میتواند از راههای مختلفی از جمله ملحفه آلوده، استفاده از شانه مشترک در آرایشگاهها و ... به افراد منتقل شود. نکته اصلی در ایجاد این عارضه، این است که در صورت ابتلای هر یک از اعضای خانواده و عدم پیشگیری، دیگر افراد نیز بهسرعت با آن مواجه خواهند شد. بنابراین باید هرچه سریعتر با درمان خانگی شپش موی سر نسبت به رفع آن اقدام نمود. در همین خصوص، در این مقاله توضیحاتی در رابطه با اینکه شپش سر چیست؟ علائم ابتلا به شپش موی سر، بهترین درمان خانگی شپش سر و راههای جلوگیری از آن ارائه شده است.
شپش سر با نام علمی پدیکولوزیس، یک حشره کوچک قهوهای یا خاکستری رنگ میباشد که از خون پوست سر تغذیه میکند. شپش مو بیشتر بر روی پوست سر، پشت گوش و پشت گردن نزدیک خط گردن ساکن میشود. همچنین در موارد بسیار نادر نیز ممکن است بر روی بدن، مژه یا ابرو مشاهده گردد.
شپش، حشره بسیار ریز به طول ۱.۶ میلیمتر و بدون بال است که بین 2 تا 4 هفته عمر میکند. این موجود در صورت تغذیه مناسب، خیلی سریع اقدام به تخمگذاری کرده و گسترش مییابد. در هنگام این عمل با تولید یک ماده چسبناک، تخم خود را به ساقه مو یا کف سر متصل میکند که جداکردن آن بسیار سخت است. شپش در صورت جداشدن از پوست سر و عدم وجود منبع تغذیه، پس از 2 روز از بین می رود. معمولاً ابتلا به شپش در کودکان ۳ تا ۱۴ سال شایعتر بوده و از طریق آنها به خانوادهشان هم منتقل میشود. بنابراین در صورت مشاهده، برای جلوگیری از انتشار آن میبایست هرچه سریعتر برای درمان خانگی شپش موی سر اقدام نمود.
شپش سر تا زمانی که شدت نگرفته باشد، هیچگونه علائمی ندارد. البته افرادی که گرفتار شوره سر نیستند، میتوانند با مشاهده نقطههای ریز و سفید چسبنده بر روی سر و موهای خود متوجه بروز این مشکل شوند. بعد از گسترش شپش سر و افزایش شدت آن، برخی علائم نمایان خواهد شد. از جمله نشانههای ابتلا به شپش موی سر عبارتند از:
در صورت بروز هر یک از این علائم باید بهسرعت پوست سر و مو را بررسی کرده و در صورت اطمینان از وجود شپش، در اسرع وقت شروع به درمان شپش موی سر و جلوگیری از گسترش آن نمود. یکی از موارد بسیار مهم در تشخیص اشتباه وجود این عارضه، اشتباه گرفتن تخم شپش با شوره سر میباشد. لازم به ذکر است که شوره سر به راحتی با شانهزدن یا حتی ماساژ سر ریختهشده و قابل تشخیص میباشد، اما تخم شپش به ساقه مو متصل است و به سختی و تنها با استفاده از نوک ناخن از آن جدا میشود.
با توجه به اینکه شپش سر از قدیم وجود داشته و یک مشکل اپیدمیک میباشد، همواره راهکارهای مختلفی برای درمان خانگی آن ارائه شده است. این روشها میتوانند موجب نابودی حشرات بالغ و در برخی موارد، تخمهای آنها شوند. البته در صورت وجود زخم بر روی پوست سر، بهتر است از راهکارهای دارویی برای جلوگیری از تشدید آن استفاده نمود. برای شروع درمان خانگی شپش سر، بهتر است ابتدا موها را تا حد امکان کوتاه کرد. سپس از راهکارهایی که در ادامه ذکر شده است، استفاده نمود.
یکی از راههای مؤثر برای درمان خانگی شپش سر، استفاده از روغنهای طبیعی و مفید مانند روغن درخت چای، نارگیل، زیتون و ... است. از دیگر روغنهای گیاهی برای استفاده در این زمینه میتوان به سرم ریشه مو اشاره کرد. با توجه به اینکه شپش آسیب زیادی به مو وارد میکند، این سرم میتواند در تقویت ریشه مو، جلوگیری از ریزش و افزایش رشد آن بسیار مؤثر واقع شود.
یکی از اثرات جدی ابتلا به شپش سر، آسیب ساقههای مو میباشد. برای ترمیم این ساقهها و درمان خانگی شپش موی سر میتوان از سرم ساقه مو استفاده کرد. این محصول با آبرسانی به موها، از شکستگی تارهای مو جلوگیری میکند. همچنین در درمان موخوره نیز بسیار مؤثر است.
از مهمترین عوارض وجود شپش، ایجاد خارش، التهاب و حساسیتهای پوستی میباشد. یکی از بهترین گزینهها برای درمان خانگی شپش سر و رفع این عوارض، استفاده از صابون سدر و زیتون است. این شوینده با ترکیب سدر و مقدار زیادی روغن زیتون کاملاً ضدآلرژی بوده و علاوه بر رفع این مشکلات، در درمان شوره سر نیز تأثیر بسزایی دارد.
یکی دیگر از محصولات مفید برای درمان خانگی شپش موی سر استفاده از صابون رزماری میباشد. این شوینده جامد با داشتن مقادیر بالای روغن رزماری، در افزایش ضخامت تار مو، تقویت ریشه، افزایش رشد و جلوگیری از ریزش مو بسیار تأثیرگذار است. همچنین از خشکی بیشازحد مو نیز جلوگیری کرده و باعث آبرسانی به آن میشود.
راهکار اصلی در درمان خانگی شپش سر و خلاصی از آن، کوتاهکردن موها و شانهکردن مرتب موها با استفاده از شانههای مخصوص میباشد. برای این کار میتوان از شانههای دندانهریز یا شانه و برسهای چوبی استفاده کرد. همچنین بهتر است موها را به قسمتهای مختلف تقسیم کرده و به صورت جداگانه شانه زد. استفاده از شانههای چوبی، علاوه بر جلوگیری از ابتلا به شپش، در درمان موخوره و رفع شوره سر نیز تأثیرگذار میباشد.
قبل از فکر به درمان خانگی شپش موی سر، بهتر است از وقوع آن جلوگیری کرد. همانطور که اشاره شد، صرفاً رعایت بهداشت به تنهایی نمیتواند راهکاری مؤثر برای پیشگیری از بروز این عارضه باشد. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به شپش سر باید علاوه بر بهداشت فردی، مواردی که در ادامه ذکر شده است را نیز مدنظر قرار داد.
عدم رعایت این عوامل میتواند باعث ابتلا به شپش سر شود. بروز این عارضه و عدم درمان بهموقع آن نیز موجب ایجاد عفونتهای پوستی و بیماریهای عفونی می گردد. یکی از خطرناکترین عفونتهایی که در اثر ابتلا به شپشهای آلوده ایجاد میشود، بیماری تیفوس میباشد. همچنین تغییر رنگ پوست، ریزش مو و تخریب کلی آنها از دیگر عوارض عدم درمان بهموقع شپش است. بنابراین برای جلوگیری از این مشکلات توصیه میشود همواره موارد مذکور را مدنظر قرار داد.
همانطور که اشاره شد، شپش سر در اثر عدم رعایت بهداشت فردی، استفاده از وسایل شخصی دیگران و ارتباط با افراد مبتلا به آن ایجاد میشود.
بهترین روش برای درمان خانگی شپش موی سر و جلوگیری از انتقال آن به دیگر اعضای خانواده، کوتاهکردن موها و استفاده از محصولات مراقبت از مو میباشد.
علائم و نشانههای ابتلا به شپش موی سر شامل خارش، سوزش، خراشیدگی، التهابات پوستی و ... میباشد.